Ben jij echt druk of doe je alsof je druk bent? In onze hectische wereld lijken we altijd te worstelen met een gevoel van constante druk en keuzestress. Onlangs had ik een goed gesprek met mijn leidinggevende over dit onderwerp, en zijn woorden hebben me aan het denken gezet. Is 'druk zijn' echt zo onvermijdelijk als we denken, of is het meer een kwestie van perceptie? In deze blog vertel ik je graag over een nieuw inzicht met betrekking tot dit onderwerp.
Wat betekent 'druk zijn' eigenlijk?
Ik had onlangs een gesprek met mijn leidinggevende over de huidige 'werkdruk'. Ik gaf aan dat ik het behoorlijk druk vond op werk en veel te doen had. Waarop hij antwoordde: 'Druk zijn bestaat niet,' het is een illusie. Hij moest lachen en pakte een bladzijde uit een boek waar hij onlangs een screenshot van had gemaakt. Dit was een interessant boek over leiderschap. Hij vertelde dat er in het boek stond dat druk zijn eigenlijk betekent dat je geen prioriteiten kunnen stellen en moeilijk keuzes kunnen maken. Je bent meer bezig met het gevoel van 'druk zijn' in je hoofd dan dat je op dat moment daadwerkelijk iets doet.
Ik kon niet anders dan toezeggen. Want wees nou eerlijk? Tegenwoordig is alles belangrijk en moeten we van alles doen waardoor we ons druk voelen. Maar als je nou simpelweg prioriteiten kan stellen, keuzes kan maken en er met zelfvertrouwen achter je keuzes kan staan, helpt dat niet enorm met minder druk zijn?
Ik weet dat ik niet de enige ben die moeite heeft met het maken van keuzes en met zelfvertrouwen achter je keuzes staan. Dit zijn eigenschappen die ervoor zorgen dat je meer (werk)druk ervaart. Maar wat is de diepere oorzaak hiervan? Is het gebrek aan zelfvertrouwen? Angst om te falen? Wellicht iets anders of een combinatie van meerdere factoren. Dit is een interessante vraag om te overdenken als je ook drukte ervaart en merkt dat je vaak last hebt van keuzestress.
>> Blog gaat verder onder bladzijde uit het boek
Ben je daadwerkelijk druk of doe je alsof je druk bent?
In onze moderne wereld lijken we altijd gehaast te zijn. Deadlines, vergaderingen, takenlijsten - het kan overweldigend zijn. Maar wat als die drukte eigenlijk voortkomt uit ons onvermogen om effectief prioriteiten te stellen en keuzes te maken?
Druk zijn kan een verslavende gewoonte worden. We denken dat als we druk zijn, we productief zijn. Maar vaak zijn we gewoon druk met het gevoel van druk zijn.
We zouden kunnen beweren dat drukte vaak voortkomt uit een gebrek aan duidelijke focus, waarbij we onszelf verliezen in een wirwar van taken zonder echt na te denken over hun relatieve belangrijkheid. We multitasken zonder duidelijk doel, rennen van de ene activiteit naar de andere zonder echt te overwegen of dit de beste manier is om onze doelen te bereiken.
Maar met focus en een strategisch plan kom je heel ver
We kunnen leren om bewuster te kiezen waar we onze tijd en energie aan besteden. We kunnen prioriteiten stellen en streven naar een balans tussen drukte en effectiviteit. Ik heb enkele concrete tips waar je vandaag al mee kan starten:
-
Gun jezelf een adempauze van 10 minuten, waarbij je even niks doet en niks denkt
Het kan verleidelijk zijn om door te blijven gaan, zelfs als je denkt dat je geen tijd hebt. Maar het nemen van 10 minuten pauze, zelfs als je druk bezig bent, kan wonderen doen voor je mentale helderheid en productiviteit. Probeer echt niets te doen en laat je gedachten afdwalen. Dit zal je helpen om daarna met een frisse geest weer aan de slag te gaan. -
Maak een strategisch plan voor je doelen
Neem de tijd om dieper na te denken over hoe je je doelen het beste kunt bereiken. Ga niet alleen voor de 'wat', maar ook voor de 'hoe'. Stel jezelf vragen zoals: Welke stappen moet ik nemen? Zijn er alternatieve benaderingen? Hoe kan ik mijn inspanningen optimaliseren? -
Reserveer tijd voor focus en minimaliseer afleidingen
Plan specifieke focus-uurtjes in je dagelijkse schema. Tijdens deze uren concentreer je je volledig op je belangrijkste taken. Sluit afleidende apps en zet je telefoon op stil. Zo creëer je een omgeving waarin je ongestoord kunt werken en effectiever kunt zijn. -
Voed je brein met gezonde voeding
Wat je eet, heeft invloed op je mentale prestaties. Kies voor voedingsmiddelen die rijk zijn aan voedingsstoffen die goed zijn voor je brein, zoals omega-3 vetzuren, antioxidanten en vitamines. Denk aan vette vis, noten, bladgroenten en bessen. Een gezonde voeding kan je concentratie, geheugen en algemene cognitieve functies verbeteren. -
Gun jezelf voldoende hersteltijd
Na intense focus-uurtjes is het essentieel om jezelf de gelegenheid te geven om te herstellen. Dit betekent niet alleen voldoende slaap, maar ook momenten van ontspanning en rust gedurende de dag. Herstel helpt je om vermoeidheid te verminderen en je energie op peil te houden voor de lange termijn. Pauze houden is echt heel erg belangrijk om niet overprikkeld te raken!
En geloof mij... dit is echt een leerproces waar ikzelf ook nog steeds inzit!
Het gesprek begon allemaal door dit boek...
Dr. Inge Nuijten inspireert ambitieuze leiders om bewuster te leiden waardoor ze met meer energie en minder tijd hun eigen leven en dat van hun medewerkers leuker kunnen maken.
Over het boek:
Een verdiepende opvolger van Echte leiders dienen. De situatie is in veel organisaties niet om over naar huis te schrijven, de talloze theorieën en boeken over leiderschap ten spijt. Burn-outs, slechte samenwerking, vervelende vergaderingen, ongemakkelijke feedbackgesprekken, veel verloop, hoog verzuim en maar weinig plezier. Wat gaat er mis en hoe kan het beter?
In Dienend-leiderschap ontdek je bladzijde voor bladzijde de inzichten waarmee je snel, simpel en gericht je persoonlijk en dienend-leiderschap verbetert. Dienend-leiderschap is een manier van zijn die het fundament legt voor gezonde organisaties, relaties en mensen. Het boek is de langverwachte opvolger van Echte leiders dienen en biedt zowel leiders als medewerkers een boeiend perspectief.
Momenteel heb ik nog vier andere boeken liggen die ik eerst moet lezen, maar deze voeg ik graag toe aan mijn to-do lijstje.
Vond je deze blog interessant? Laat dan een reactie achter hieronder of schrijf je in voor mijn nieuwsbrief. Ontvang 1x per maand inspiratie, kennis en ervaringen over mindset, gezondheid en voeding.
-x- Demi
Reactie plaatsen
Reacties