Mijn ervaring met NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren)

Gepubliceerd op 10 maart 2023 om 19:50

Een tijdje terug vroeg ik in een besloten groep masterminds om advies, omtrent communicatie skills. Ik wil graag beter worden in spreken voor grote groepen en mijn angsten hierin verminderen. In de mastermindgroep kwam toen de NLP techniek ter sprake.

Birgitte (coach van beroep), reageerde op mijn bericht binnen de besloten groep. Ze vertelde dat een bepaalde NLP techniek mij kan helpen. Ik had hier nog nooit eerder van gehoord en vond het zeker interessant. In deze blog vertel ik je wat NLP is en welke techniek ik heb uitgevoerd samen met Birgitte.

 

Wat houdt Neuro Linguïstisch Programmeren in?

Meestal wordt er op het internet gesproken met de afkorting NLP. NLP is de afkorting van Neuro Linguïstisch Programmeren. Het is een benadering van communicatie en persoonlijke ontwikkeling die zich richt op de verbanden tussen hoe mensen denken (neuro), hoe ze communiceren (linguïstisch) en hoe ze gedrag vertonen (programmeren). Het beoogt verbetering van communicatie, gedrag en emotionele toestand.

 

Waar is NLP voor bedoeld?

NLP wordt vaak ingezet om het volgende te verbeteren:

  • Communicatie en relaties
  • Zelfvertrouwen en zelfbeeld
  • Emotionele regulatie
  • Conflict- en stressmanagement
  • Doelbewustzijn en motivatie
  • Persoonlijke groei en ontwikkeling.

Je verandert je mindset (her-programmeert) en je kijk op bepaalde zaken. Hiermee kan je dus jezelf ontwikkelen, relaties verbeteren en beter met bepaalde situaties omgaan. 

 

Welke technieken zijn er allemaal?

Er zijn verschillende technieken van NLP die worden gebruikt om gedachten, emoties en gedrag te begrijpen en te beïnvloeden. Hieronder volgen enkele van de meest gebruikte technieken:

  1. Rapport: Het creëren van een harmonieuze relatie met een persoon door het aanpassen van de lichaamstaal, toon, ritme en woordkeuze om een gevoel van vertrouwen en begrip te creëren.

  2. Ankering: Het koppelen van een specifieke emotie of gemoedstoestand aan een specifieke stimulus, bijvoorbeeld een aanraking, een beeld of een geluid, zodat de emotie of gemoedstoestand kan worden opgeroepen door de stimulus te reproduceren. Deze heb ik met Birgitte geoefend.

  3. Swish-patroon: Een techniek om negatieve emoties te veranderen in positieve emoties door middel van visualisatie. Het houdt in dat de persoon zich voorstelt dat ze op een positieve manier omgaan met een specifieke situatie in plaats van op een negatieve manier.

  4. Meta-model: Een serie vragen om beperkende overtuigingen en gedachten te identificeren en te veranderen, zodat de persoon een breder scala aan mogelijkheden kan zien.

  5. Milton-model: Een taalpatroon om de verbeeldingskracht te stimuleren en indirecte suggesties te geven, zodat de persoon zijn eigen oplossingen kan vinden.

  6. Outcome-frame: Het stellen van doelen op een manier die specifiek, meetbaar en ecologisch is om het gewenste resultaat te bereiken.

  7. Reframing: Het veranderen van de betekenis van een ervaring of situatie om er een positievere betekenis aan te geven.

Dit zijn enkele van de belangrijkste technieken van NLP die worden gebruikt om gedachten, emoties en gedrag te beïnvloeden. Er zijn nog veel meer technieken beschikbaar en nieuwe technieken worden voortdurend ontwikkeld om de mogelijkheden van NLP verder uit te breiden.

De NLP techniek: Ankering

Ankering is een techniek binnen Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP) om een bepaalde gemoedstoestand of emotie te verankeren aan een fysieke stimulus, zoals een aanraking of een specifieke beweging. Het idee achter ankering is dat je deze stimulus kunt gebruiken om opnieuw dezelfde gemoedstoestand of emotie op te roepen op een later moment.

De techniek van ankering bestaat uit de volgende 5 stappen:

 

1. Kies een gewenste gemoedstoestand of emotie die je wilt verankeren, zoals ontspanning, zelfvertrouwen of motivatie.

Tijdens de meeting begonnen we met het bespreken van het ‘probleem’. Hetgeen wat ik graag wilde aanpakken en wil her programmeren. In mijn geval is dat het spreken voor publiek minder spannend maken. Ik ben geen held als ik een presentatie moet geven en daar heb ik zelf vooral last van. We bespraken wat voor gevoel het mij gaf als ik weet dat ik een presentatie moet geven. En welk gevoel ik eigenlijk wil hebben. In dit geval voel ik mij onzeker als ik moet spreken voor publiek op bepaalde vlakken en wil ik dus meer zekerheid en rust voelen zodra ik een presentatie in ga. Ook bespraken we van tevoren een kleine handeling (bijvoorbeeld met je handen) die je aan de positieve emotie koppelt.

 

2. Creëer de gewenste gemoedstoestand of emotie door bijvoorbeeld terug te denken aan een moment waarop je deze gemoedstoestand of emotie had of door te visualiseren hoe het voelt om in die gemoedstoestand of emotie te zijn.
Start met het visualiseren van een positieve herinnering. Bijvoorbeeld het visualiseren van een plek en gebeurtenis waar ik mij zelfverzekerd voelde en rust ervaarde. Birgitte begeleidde mij tijdens deze visualisatie door vragen te stellen die me hielpen de visualisatie zo echt mogelijk te maken.  

Ze stelde vragen waarbij ik mijn visualisatie moest vormgeven. Vragen zoals: Wat voor beeld zie je? Is het bewegend beeld of stilstaand? Zie je het door je eigen ogen of zie je jezelf? Is het in kleur of zwart-wit? Wat voor kleur geef je het gevoel wat het je geeft? Waar zit het gevoel in je lichaam dat je ervaart bij het beeld? Is het gevoel stil of luid? 
Op deze manier visualiseer je krachtig het moment en gevoel en beleef je het opnieuw. Vervolgens koppel je daar een beweging aan. Zie stap 3.

 

3. Creëer een fysieke stimulus die je kunt gebruiken als anker. Dit kan bijvoorbeeld een specifieke aanraking op je arm zijn, of een bepaalde houding of beweging.

Je visualiseert sterk dat moment waar je goede emoties ervaarde. Aan dit moment en emotie(s) koppel je een 'beweging'. Bijvoorbeeld een specifieke handbeweging zoals een vuist maken of je oorlel aanraken. Het kan van alles zijn. Zodra je de handeling hebt gekoppeld aan de positieve ervaring en emotie, die je zojuist krachtig hebt gevisualiseerd is deze 'fase' volbracht.

 

4. Veranker de gewenste gemoedstoestand of emotie aan de fysieke stimulus. Doe dit door op het hoogtepunt van de gewenste gemoedstoestand of emotie de fysieke stimulus te gebruiken. Herhaal dit enkele keren.

Je visualiseert een neutrale plek. Bijvoorbeeld een witte muur of eindeloos water. Vervolgens voer je de handeling uit en ervaar je de positieve gevoelens. In mijn geval; zelfverzekerdheid en rust. Als je dit voelt, is het ankertje goed geplaatst en is er een koppeling gemaakt in je brein van de handeling naar de positieve emotie.

 

5. Test of de ankering werkt door de fysieke stimulus opnieuw te gebruiken en te zien of dit de gewenste gemoedstoestand of emotie oproept.

Het ankertje is geplaatst. Nu ga je een moment visualiseren in de toekomst waarbij je de techniek wil toepassen. In mijn geval ging ik een zakelijke presentatie visualiseren waarbij ik de beweging maak en de positieve gevoelens ‘oproep’. Visualiseer de situatie en maak de beweging. Voel de positieve emotie wanneer je de beweging maakt. 

 

Wanneer dit nog niet helemaal voor je gevoel werkt, kan je de techniek vaker oefenen. Doorloop de drie fases en herhaal de oefening. Uit eindelijk zal je merken dat 'het ankertje' wordt geplaatst.

 

Conclusie

Ik denk dat de anker goed geplaatst is. Als ik de fysieke stimulus (bepaalde handbeweging) maak, komen er positieve emoties naar boven (rust, zelfvertrouwen). Ik hoop dat ik deze techniek kan inzetten en de vruchten ervan kan plukken, wanneer ik in de toekomst een zakelijke presentatie moet houden. Zodra ik deze techniek heb kunnen uitproberen, zal ik hier een update over schrijven. Verder was het een erg prettig gesprek met Birgitte en was de begeleiding heel fijn!

 

Ben jij geïnteresseerd in psychologie? Lees dan ook eens mijn andere blogs over dit onderwerp. En heb jij een leuke tip voor een volgende blog? Laat het achter in de reacties hieronder.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.