Om meer inzicht te krijgen in mijn eetpatroon en hoe ik ervoor sta, heb ik 10 dagen mijn voeding bijgehouden en genoteerd. Het kost mij de laatste tijd meer moeite om gezonde keuzes te maken...
Ik kies sneller voor de makkelijkere optie, die vaak iets ongezonder is doordat het bijvoorbeeld minder vezels bevat dan een betere optie. Wat daarbij kan helpen is goed plannen en vooruit denken. Zo kan je bewust gezondere keuzes maken.
Het kan lastig zijn om de juiste stappen naar een fitter lichaam te zetten. Kleine stapjes kunnen helpen. Hoe? Dat lees je hier. Maar eerst wilde ik mijn eetgewoontes in kaart brengen.
10-daags eetdagboekje
Ik heb de afgelopen 10 dagen mijn voeding bijgehouden. Niet tot in het precieze, maar wel globaal. En als jij je halverwege afvraagt 'drinkt deze meid wel?' dan is het antwoord 'ja, maar vooral water, thee en slappe limonade'. Deze drie dranken heb ik niet meegeteld in het overzicht. Spoiler: Je kan wel stellen, na het lezen van dit blogje, dat ik van snoepjes en warme chocolademelk houd. ;-)
Dag 1.
Ontbijt: twee speltbroodjes met rosbief, zout en peper
Lunch: een triple tosti van speltbrood met kipfilet en jong belegen kaas, incl. klein beetje saus
Snack: pitjes van een halve granaatappel, een warme chocolademelk met slagroom
Diner: romige volkoren pasta met kip, tomaat, champignons en rucola. Saus o.b.v. crème fraîche, knoflook, ui, peper en zout
Snack: twee roze spekkies en een halve chocolade proteinshake
Dag 2.
Ontbijt: 200ml lactose vrije yoghurt met granaatappelpitjes, chiazaad, schuddebuikjes en naturel granola
Snack: warme chocolademelk met slagroom
Lunch: twee boterhammen met smeerleverworst en één (van twee boterhammen) tosti met kipfilet en jonge kaas
Snack: een appel en een Bolletje Goed Bezig reep
Diner: Mexicaanse bonenschotel met rijst en een paar naturel nacho's
Snack: een paar blokjes kaas, 2 spekkies en een bonbon
Dag 3. (weekend)
Ontbijt: twee haver-tarwe pannenkoeken met stroop
Lunch: een wit bolletje met filet americain
Snack: warme chocolademelk met slagroom en twee koeken
Diner: Mexicaanse bonenschotel met gehakt, kaas, rijst en een paar naturel nacho's (leftovers)
Snack: aardbeien met wat chocoladesaus
Dag 4. (weekend)
Ontbijt: 200ml yoghurt met cruesli, aardbeien en rozijntjes
Lunch: klein portie kibbeling en een half bakje patat met mayonaise
Diner: rijst met broccoli, kabeljauw en vissaus
Snacks: stroopwafel, bonbon, handje snoepjes
Dag 5.
Ontbijt: 200ml lactose vrije yoghurt met chiazaad, cruesli, schuddebuikjes en rozijntjes
Snack: twee speculaasjes, een spekkie en een bonbon (ik had op dit moment honger en écht mega trek in zoetigheid... #periodcravings)
Lunch: drie boterhammen met kippenleverworst
Snack: schaaltje aardbeien en een halve chocolade proteineshake
Diner: gevulde (halve) paprika met linzenbonenmix en aardappelpuree
Snack: een kipschnitzel met aardappeltjes en een klein beetje appelmoes (kleine maaltijd)
Dag 6.
Ontbijt: 200ml melk met brinta(pap) met een eetlepel hagelslag erdoor
Snack: 200ml lactose vrije yoghurt met cruesli, schuddenbuikjes en rozijntjes
Lunch: gevulde (halve) paprika met linzenbonenmix en rijst
Snack: kleine banaan, een appel en een warme chocolademelk met slagroom
Diner: paella met chorizo, kip, garnalen, wokgroenten en doperwten
Snack: een spekkie en een bonbon
Dag 7.
Ontbijt: 200ml magere yoghurt met cruesli, schuddebuikjes en rozijntjes
Snack: 3 grote aardbeien
Lunch: 2 sneetjes speltbrood met kippensmeerleverworst en een tosti (2 broodjes) jonge kaas met kipfilet en een klein beetje saus
Snack: een kleine banaan, twee blokjes extra pure chocolade en een warme chocolademelk met slagroom
Diner: paar sneetjes wit stokbroodje met kruidenboter, patat en een beetje nasi en bami (buffetje bij een volleybal toernooi)
Snack: twee volkoren beschuitjes met boter en hagelslag
Dag 8.
Ontbijt: twee sneetjes speltbrood met smeerleverworst
Lunch: volkoren spaghetti met gehakt en fijne groentenmix en deze kruidenmix
Snack: halve mango, een kiwi en een chocolade koekje
Diner: volkoren speltpenne met tonijn, tomaat, appel, paprika, mayo yoghurt en ui
Snack: een bonbon
Dag 9.
Ontbijt: 200ml lactose vrije yoghurt met chiazaad, cruesli, schuddebuikjes en rozijntjes
Lunch: twee sneetjes speltbrood met kippen-paté en twee sneetjes met vega filet americain met zout en peper (aanrader!)
Snack: halve mango
Diner: volkoren wraps met kipfilet, crispy chicken kruidenmix, Mexicaanse wokgroenten, fajita kruiden en haver crème fraîche
Snack: een haverkoek
Dag 10. (weekend)
Brunch: twee volkoren sneetjes speltbrood, eentje met boter en pure hagelslag, eentje met boter en schuddebuikjes
Diner: twee koppen kippensoep rijkgevuld met groenten
Snack: één zelfgemaakt worstenbroodje en twee oreo koekjes
Bios snacks: klein bakje zoete popcorn, mini zakje blauwe M&M's en zwarte ice tea (klein flesje)
Top 5 favoriete gerechten van deze week
- volkoren wraps met kipfilet, crispy chicken kruidenmix, Mexicaanse wokgroenten, fajita kruiden en haver crème fraîche
- lactose vrije yoghurt met chiazaad, cruesli, schuddebuikjes en rozijntjes
- paella met chorizo, kip, garnalen, wokgroenten en doperwten
- volkoren speltpenne met tonijn, tomaat, appel, paprika, mayo yoghurt en ui
- Mexicaanse bonenschotel met gehakt, kaas, rijst en een paar naturel nacho's
Conclusie
Het lukt mij goed doordeweeks overwegend gezond te eten. Door routine zorg ik ervoor dat ik gezondere keuzes maak. Dit zorgt er ook wel voor dat ik minder gevarieerd eet. Omdat ik in principe alleen woon, sla ik niet veel boodschappen in. Omdat ik het anders weg moet gooien wanneer ik het niet gebruik. Ik vind het lastig, nu ik alleen op mijzelf woon, meer gevarieerd te eten.
Ik eet vrijwel elke dag fruit en groenten. In het weekend vind ik het lastiger om een gezond voedingspatroon aan te houden, zoals vezelrijke (volkoren). Ik grijp dan sneller naar makkelijkere opties en wat er op dat moment in huis is. Ik ben dan niet bereid om naar de supermarkt te gaan om een gezondere optie te halen voor mijzelf.
De tussendoortjes bestaat de ene keer uit een stuk fruit, haverkoekje of chocolade(melk). Zolang ik mij kan beheersen en niet gelijk de hele reep eet, maar het houd bij twee blokjes ben ik hier content mee. In het weekend mag het soms wel iets minder enthousiast. Ik streef graag naar de 80/20 regel. 80% gezonde voeding 20% 'ongezonde' voeding. Hieronder versta ik alle voeding die zeer weinig vezels, eiwitten of gezonde vetten, en/of mineralen en vitamines bevatten. Zoals koek, snoep, chips en frituur.
Liefs,
Demi
Inspiratie voor een nieuwe blogpost? Laat het in de reacties achter.
Reactie plaatsen
Reacties