Hoe mijn relatie met voeding is veranderd door de jaren heen

Gepubliceerd op 6 mei 2023 om 18:08

De relatie tussen voeding, sport en ons mentale welzijn kan complex zijn. Dit was het wel voor mij in het begin. Ik slaagde erin mij te richten op mijn eigen behoeften en mij minder te laten beïnvloeden door sociale media en onrealistische standaarden. Lees verder om meer te ontdekken over hoe ik een gezonde relatie met voeding en sport heb ontwikkeld door de jaren heen.

Gefocust op fysieke resultaten

De laatste jaren is mijn relatie met voeding en sport enorm veranderd. Ik kan me nog herinneren dat als ik iets "slechts" at zoals chips, patat, koek of taart, ik de drang voelde om het er meteen de volgende dag af te sporten. Dit was in 2018, toen ik net een paar jaar aan het trainen was. Ik begon net met sporten toen ik 19 was. Binnen een jaar had ik een geobsedeerde mindset ontwikkeld voor het behalen van fysieke sportdoelen.

Ik begon na een tijdje namelijk de resultaten te zien van het sporten en dat dreef mij om extremer te gaan. Zoals het obsessief tellen van calorieën en gerechten afwegen. Afspraken of verjaardagen van vrienden afslaan om te kunnen sporten. Als ik niet kon trainen, werd ik onrustig en onzeker.

Ik was erg gefocust op het halen van fysieke resultaten en wilde constant werken aan mijn lichaam, omdat dit in mijn omgeving de norm was. Iedereen was hier mee bezig in de gym (waar ik toen contact mee had). Maar later besefte ik dat mijn manier van denken rondom sport en voeding niet gezond was. De drang om te compenseren kan leiden tot eetstoornissen en dit is iets wat ik absoluut wilde voorkomen. Ik besefte dat ik een gezondere relatie met voeding en sport moest ontwikkelen om zowel fysiek als mentaal gezond te blijven.

Van obsessie naar balans

Ik wilde een gezondere relatie met voeding en sport ontwikkelen. Voor mij betekende dit dat ik meer balans en rust in mijn hoofd wilde. Ik besloot om alle "fitgirls" met dikke sixpacks en strakke eetschema's van mijn volglijst te verwijderen op Instagram. Dit was al een grote stap voorwaarts in het ontwikkelen van een gezondere relatie met voeding.

Ik stopte met mezelf te vergelijken met anderen en focuste me op wat ik nodig had en wat goed voelde voor mijn lichaam. Ik begon te luisteren naar mijn lichaam en te eten waar ik op dat moment zin in had, zonder me schuldig te voelen. Daarnaast ontdekte ik dat sporten niet alleen draait om het krijgen van een sixpack of strakke benen.


Sporten heeft ook invloed op je mentale gezondheid en kan je helpen om stress en emoties te verwerken. Ik begon te sporten omdat ik het leuk vond en omdat het me een goed gevoel gaf, niet alleen om er goed uit te zien. Door deze mindset switch heb ik geleerd om meer te genieten van sport. 
Ik ben me bewust geworden van de negatieve invloed die sociale media kunnen hebben op mijn relatie met voeding en sport en ik probeer me hier minder door te laten beïnvloeden. Ik focus me op mijn eigen gezondheid en welzijn, in plaats van te proberen te voldoen aan onrealistische standaarden van anderen. Ik streef nog steeds naar een gezond en fit lichaam, maar ik ben niet meer gefocust op enkel een bepaald fysiek uiterlijk nastreven. Het gaat om het totaalplaatje. En fit body en fit mind.

Ik hoop dat mijn verhaal anderen kan inspireren om ook een gezondere relatie met voeding en sport te ontwikkelen. Er is namelijk meer in het leven dan een afgetraind lichaam te hebben met een laag vetpercentage (waar overigens niks mis mee is als dit je mentale gezondheid niet belemmerd <3 Dat gezegd te hebben).  

-x- Demi

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.