Tijdens de Mountainbike Beginners Clinic heb ik als relatief onervaren mountainbiker de basisvaardigheden van het mountainbiken geleerd en geproefd van het avontuurlijk fietsen op een singletrack. Daarnaast heb ik ook geleerd over drops en andere handige trucjes. Lees hier mijn ervaring!
Inhoud van deze blog
- Mountainbiken dichtbij Rotterdam
- Over de beginners clinic
- Basisvaardigheden
- Single Track in het Hoge Bergse Bos
- Mijn ervaring met de beginners clinic
- Eerste fietsrit ná de cursus
Mountainbiken in het Hoge Bergse Bos dichtbij Rotterdam
Als relatief onervaren mountainbiker, met slechts vijf keer op een mountainbike gezeten te hebben, besloot ik deel te nemen aan de Mountainbike Beginners Clinic bij Outdoor Valley, in de buurt van Rotterdam. Het parcours waar ik normaal gesproken fiets (in het Hoge Bergse Bos) is behoorlijk uitdagend en technisch, en dit werd tijdens de cursus ook benadrukt. Ik was nieuwsgierig hoe ik het ervanaf zou brengen. Ik was vooral bang dat ik aan het einde van de dag totaal uitgeput zou zijn, omdat mijn beenspieren nog niet veel uithoudingsvermogen hebben. En dat gebeurde ook, na die dag was ik helemaal gesloopt (op een positieve manier) en voelden mijn benen aan als slappe slierten.
Het programma was als volgt:
09.00 – 09.30 Ontvangst (koffie & thee)
09.30 – 10.00 Kennismaking + MTB en uitrusting
10.00 – 11.00 Basisvaardigheden
11.00 – 12.00 Singletrack
12.00 – 12.30 Lunch
12.30 – 13.00 Recap ochtend
13.00 – 14.30 Afdalingen, scherpe bochten, steile beklimmingen 14.30 – 15.00 Opruimen + afsluiting
Basisvaardigheden oefenen
We begonnen met een uitgebreide uitleg over de benodigde uitrusting en de mountainbike zelf. We fietsen op de mountainbikes van CUBE. CUBE is een van de grootste fietsmerken ter wereld.
Het motto van CUBE, ”CUBE your life”, staat voor topkwaliteit, high-tech en plezier. Dus als je op zoek bent naar een goede mountainbike, is dit zeker een goed merk die je kan overwegen.
Na een half uur vertrokken we naar de parkeerplaats, waar we begonnen met oefeningen en spelletjes. We deden onder andere slalomfietsen, balanceren en stabiliteitsoefeningen, en we fietsten over een pallet die een kleine 'drop' nabootste. Je vindt veel drops op het parcours in het Hoge Bergse Bos.
Een drop op een mountainbike parcours is een spannend onderdeel waarbij je van een verhoogd punt naar beneden fietst en weer landt op de ondergrond. Het is als een soort mini-sprong waarbij je jouw vaardigheden en lef kunt testen. Drops zijn er in verschillende maten en moeilijkheidsgraden. Wij hebben enkel geoefend met kleine drops tijdens de cursus. Grote drops zou ik ook zelf niet durven als beginner.
In de ochtend werd vooral de nadruk gelegd op gecontroleerd en gebalanceerd fietsen. Mountainbiken draait grotendeels om balans op je fiets. Een goede balans zorgt niet alleen voor beter rijden, maar ook voor het vermogen om meer uitdagingen aan te gaan, vooral op technischere parcoursen. Balans vormt vaak de basis van technische vaardigheden. Het is essentieel om je balans te ontwikkelen voor een succesvolle mountainbike-ervaring. Hoe je dit precies doet, leer je in de cursus stap voor stap.
Uitdagende Single Track door het bos
Na het oefenen op de parkeerplaats begaven we ons naar het parcours. We begonnen met een kort stukje over een Single Track. Een single track op een mountainbike parcours is een smal en kronkelig pad dat speciaal is ontworpen voor mountainbikers. Het is vaak een heel smal pad waardoor het meer behendigheid en controle van je vereist om er doorheen te fietsen.
Wat een singletrack zo speciaal maakt, is de uitdaging die je onderweg tegenkomt. Je kunt bijvoorbeeld te maken krijgen met losse stenen, boomwortels, steile hellingen om te beklimmen en spannende afdalingen om van te genieten. Dit vraagt om veel technische vaardigheden!
Na een stukje over de single track zijn gereden, gingen we nog een oefening doen. Een van de volgende oefeningen die we deden, was het langzaam afdalen van een steile berg. Dit was in het begin erg spannend, maar verrassend genoeg ging het goed. Hierbij ging het weer om balans en stabiliteit, de basis van het mountainbiken.
Inmiddels is het al 11:45 uur en mijn benen waren al lekker verzuurd. We deden nog één ronde over het parcours en gingen vervolgens terug naar Outdoor Valley voor een uitgebreide lunch (die inbegrepen zit bij de prijs, yum!).
Afdalingen, scherpe bochten, steile beklimmingen
Na de lunch keerden we terug naar het parcours voor meer oefeningen. Deze keer gingen we over moeilijkere paden met steile hellingen en scherpe bochten. De scherpe bochten gingen steeds beter, maar die hellingen waren echt zwaar. Mijn benen raakten zo uitgeput dat het behoorlijk pittig werd. We begonnen om 10:00 uur met fietsen en oefenen, en om 14:00 uur was ik compleet uitgeput, terwijl we nog een half uur te gaan hadden.
Mijn ervaring
Al met al was het een zeer geslaagde dag en heb ik genoten van de cursus. Ik zou het iedereen aanraden, maar een goede basisconditie is wel handig. Mijn conditie is redelijk goed omdat ik regelmatig sport, maar het mountainbiken was toch behoorlijk intensief.
Ik heb veel nieuwe trucjes geleerd, zoals hoe je langzaam van een berg kunt afdalen en je evenwicht kunt bewaren zonder om te vallen. Ik kan nu scherpere bochten nemen en heb een beter gevoel van balans. De Mountainbike Beginners Clinic biedt een geweldige gelegenheid om jezelf onder te dompelen in de basisvaardigheden van het mountainbiken en een voorproefje te krijgen van technisch fietsen op een Singletrack.
Het doel van de cursus is om de vaardigheden te ontwikkelen die nodig zijn om zelfstandig avonturen te beleven op de mountainbikeroutes die Nederland te bieden heeft. Hoewel ik aan het einde van de dag volledig uitgeput was, was ik erg voldaan.
De beginnersclinic wordt elke eerste zaterdag van de maand gehouden, maar bij een minimum van drie deelnemers kan de clinic op elk gewenst moment worden georganiseerd. De cursus vindt plaats in Bergschenhoek, dichtbij Rotterdam.
Eerste fietsrit ná de cursus
Een paar dagen na de cursus ben ik weer op de fiets gestapt en het mountainbiken ging daadwerkelijk beter! De scherpe bochten die ik eerst niet kon nemen, kan ik nu wél nemen. Ik val er niet meer uit en ik weet nu wat ik moet doen. Ook weet ik hoe ik een steile berg op kan fietsen zonder om te vallen (door te vertragen in plaats van sneller te willen). Door de cursus ben ik meteen aanzienlijk beter geworden in technisch fietsen.
De komende tijd ga ik lekker veel oefenen op hetzelfde parcours in Bergschenhoek. Wie weet vlieg ik over een tijdje net zo over drops als de man op de foto hieronder!
Vond je deze blog interessant? Laat dan een reactie achter hieronder of schrijf je in voor mijn nieuwsbrief. Ontvang 1x per maand inspiratie, kennis en ervaringen over mindset, gezondheid en voeding.
Reactie plaatsen
Reacties